Teija Enoranta

Joogaterapia

Joogaterapiassa saat yksilövastaanotolla tarpeisiisi sopivan jooga- ja meditaatio-ohjelman. Hyötyäksesi joogaterapiasta sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta joogasta tai meditaatiosta. Joogaterpaia sopii hyvin myös liikuntakammoiselle tai liikuntarajoitteiselle. Harjoitus laaditaan aina sinun tilanteesi mukaan. Muutaman tapaamiskerran jaksossa tarpeesi kartoitetaan, ja saat oman joogaohjelman, joka käydään läpi niin, että voit jatkaa harjoitusta itsenäisesti.

Joogaterapiasta löydät tehokkaita ja kokonaisvaltaisia menetelmiä kehon ja mielen kriisien kohdatessa. Tehokkaita ohjelmia hoitojen tueksi ja toipumiseen löytyy mm. sydän- ja verisuonitautipotilaille ja -kuntoutujille sekä syöpäpotilaille ja -kuntoutujille.

Apua joogaterapiasta on saatu myös monenlaisissa kiputiloissa (esimerkiksi fibromyalgia ja krooninen migreeni), ahdistuksessa ja masennuksessa, stressiperäisissä häiriöissä ja unihäiriöiden hoidossa, riippuvuuksien hoidossa ja syömishäiriöissä.

Käytän joogaterapiassa sekä kundaliinijoogan kriyoja ja meditaatiota että klassista joogaterapiaa ja Nischala Joy Devin ja Dean Ornishin kehittämää Yoga of the Heart ® -sydänjoogaharjoitusta.

Lisätiedot ja ajanvaraukset: teija.enoranta@varuna.fi

Henkilökohtainen joogakriya

Kaikissa elämäntilanteissa voit hyötyä kundaliinijoogan henkilökohtaisesta harjoituksesta, jonka avulla voit tehokkaimmin työstää juuri sitä haastetta, jonka kanssa tällä hetkellä elät. Haaste voi näkyä kehon tai mielen tasolla, vuorovaikutustilanteissa, parisuhteessa, tai työelämässä. Henkilökohtainen harjoitus sisältää tilanteesta riippuen kirjallisen analyysin tai muun kartoituksen, jonka perusteella kriya valitaan, sekä 1-3 yksityistuntia, joiden aikana kriya määritetään ja opetetaan. Omasta harjoituksestasi saat myös kirjalliset ohjeet kotiharjoitusta varten. Kysy lisää ja varaa aika: teija.enoranta@varuna.fi

Mari Rantamäki

Joogaterapia ja hyvinvointivalmennus

Olen koulutettu joogaopettaja, joogaterapeutti ja työterveyshuollon erikoislääkäri, lääkärinä olen toiminut jo yli 20 vuotta. Terapeuttisessa joogassa yhdistyvät moderni lääketiede ja tieto ihmisen fysiologiasta ja siihen perustuvat joogan harjoitteet jotka suunnitellaan yksilöllisesti tukemaan hyvinvointia, hoitoa ja toipumista tai sairauksien ennaltaehkäisyä. Joogan osaavalla käytöllä terapeuttisena, hoitavana, on todettu olevan vaikuttavaa tehoa hyvin monenlaisissa tilanteissa ja vaivoissa minkä myötä se onkin jo säännöllisessä käytössä maailmalla monissa hoitomalleissa lääketieteellisen hoidon tukihoitona, esim. stressioireet ja stressiperäiset sairaudet, kivun hoito, traumat, posttraumaattiset stressioireet, sydänsairaudet, syövän hoidon tukena, erilaisten mielialaoireiden kuten masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Joogan vaikutukset välittyvät meissä monen fysiologisen mekanismin kautta, esim. autonomisen, ei tahdonalaisen hermoston, ja siinä erityisesti palauttavan ja rauhoittavan vagus- hermon kautta. Terapeuttiseen, hoitavaan joogaan, sisältyvät mm. fyysiset ja hengitysharjoitukset, jotka tukevatkin mm. autonomisen hermoston palautumisjärjestelmiä- ja vasteita, harjoitteet mielen tasolla, eli omien näkemysten ja ajattelumallien arviointi ja muokkaantuminen omaa hyvinvointia tukeviksi, ja kokonaisvaltaisen terveellisen elämäntavan omaksuminen.

Kaikki jooga ei ole terapeuttista joogaa ja koska jokainen olemme uniikkeja yksilöitä yksi malli ja harjoitus ei sovi kaikille. Joogaterapiassa hoitoon ei olekaan yhtä valmista pakettimallia vaan jokaiselle suunnitellaan aivan yksilöllinen hoitokokokonaisuus omien tarpeiden mukaisesti. Joogan käyttö terapeuttisena edellyttää riittävää tuntemusta lääketieteestä ja siitä miten joogan eri osa-alueet vaikuttavat kehossa jotta hoitavan joogan harjoituskokonaisuus on tukeva ja turvallinen. Lisää tietoa joogaterapiasta löydät http://www.iayt.org .  Itse yhdistän työssäni pitkän lääketieteellisen kokemukseni ja tiedon sekä joogan laaja-alaiset käytännön menetelmät ja näkemyksen ihmisen hyvinvoinnista. Ja kuten lääkärinä toimiessanikin, joogaterapiavastaanotolla minulle on ensiarvoisen tärkeää kohdata jokainen ihminen kunnioittaen ja antaen hänelle tila täysin omana itsenään, tilaa tehden valinnat rauhassa omien toiveittensa mukaisesti.

Joogaterapiaa käytetään sekä fyysisten että psyykkisten oireiden ja sairauksien tukihoitona ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Joogaterapia voi joissakin elämäntilanteissa tai asioissa olla riittävä tuki mutta joogaterapia ei yksin korvaa hyvää lääketieteellistä hoitoa vaan tukee ja täydentää sitä. Tilanteissa joissa tarvittava lääketieteellinen hoito ei ole vielä meneillään ohjataan asiakas myös hoidon piiriin. Joogaterapiavastaanotolla ei kirjoiteta lääkereseptejä, käytetä lisäravinteita tms., kirjoiteta sairauslomatodistuksia, muita lausuntoja tai lähetteitä tai tehdä lääketieteellisiä toimenpiteitä vaan jokainen vastaanotolle tulija saa yksilöllisesti ja aidosti hänelle läsnä ollen ja kuunnellen tukea, ohjattuja harjoituksia ja keinoja omassa tilanteessaan, kuinka päästä itse eteenpäin sen kanssa mitä on, kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mielenrauhaa juuri omassa elämäntilanteessaan.

Joogaterapiavastaanotolle tai hyvinvointivalmennukseen voit tulla esim.

 • kun stressi tai uupumus painaa
 • traumojen tukihoito
 • kiputilanteet, migreeni
 • univaikeudet, mielialahaasteet, masennuksen ja ahdistuksen hoidon tuki, keskittymisvaikeudet
 • suru
 • sopeutuminen uusiin tilanteisiin ja uuden suunnan hakeminen, esim. kun sairastut pysyvään sairauteen (reuma, sokeritauti…)
 • sydänsairaudet, verenpainetauti
 • syöpähoitojen tukena
 • työkyvyn tuki esim. sairausloman aikana, kuntoutuksen ohella, työhön palatessa
 • elämän suunnanmuutokset ja uuden pohdinta
 • urheilijan rentoutuminen palautumisen tukena
 • painonhallinta
 • tai jos haluat parantaa hyvinvointiasi yleisesti elämässä, tai tukea elämänmuutoksiin, ihan vaikkapa elämäntapamuutosten tukena
 • kun haluat oppia jooga-, meditaatio,-hengitysharjoituksia ja syvärentoutusta tai vaikka filosofiaa aivan omien tarpeittesi mukaisesti kotiharjoituksen tueksi

Ajanvaraus ja lisätietoja   mari.rantamaki@varuna.fi

Noora Tuoresmäki

Vyöhyketerapia

Tästä lisää piakkoin.